PKS návrh programu vlády SR hodnotí celkovo pozitívne

07.05.2012 Bratislava

Bratislava 7. mája (TASR) – Potravinárska komora Slovenska (PKS) návrh Programového vyhlásenia vlády (PVV) SR hodnotí celkovo pozitívne, aj keď nezachádza do detailných stratégií a cieľov. Obsahuje však aj návrhy, ktoré sú v rozpore so záujmami potravinárskeho priemyslu.

"PKS podporuje otvorenú spoluprácu s novým vedením rezortu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka a víta sociálny dialóg, ktorý vláda deklarovala," uviedla v hodnotení programu vlády SR pre TASR riaditeľka PKS Jarmila Halgašová.

Základným východiskom činnosti vlády SR bude eliminácia vplyvov krízy, zabezpečenie jednoty ekonomického, sociálneho, politického a environmentálneho rozvoja Slovenska v podmienkach trvalého sociálneho dialógu. PKS víta tento základný princíp vládnutia politickej strany Smer-SD, ktorý uvádza vo svojom návrhu PVV na roky 2012 až 2016.

PKS oceňuje deklarované úlohy vlády, najmä pokiaľ ide o kľúčové úlohy konsolidácie verejných financií, podpory hospodárskeho rastu cenovej stability, zníženia nezamestnanosti, zvýšenia vymožiteľnosti práva a postupnej likvidácie korupcie. Potravinárska komora zároveň pozorne sleduje prípravu a proces schvaľovania návrhu PVV najmä z pohľadu záujmov potravinárskeho priemyslu a dosahov navrhovaných opatrení na tento sektor.

"Pri príprave programového zamerania a úloh jednotlivých rezortov na štvorročné obdobie je PKS pripravená aktívne spolupracovať. Veríme, že odborný potenciál našej členskej základne bude využitý," zdôraznila.

"V kapitole Pôdohospodárstvo oceňujeme zámer vlády maximálne sa sústrediť na vyjednávanie návrhu reformy Spoločnej poľnohospodárskej politiky, kde je potrebné odstrániť skrytý protekcionizmus starých členských štátov EÚ a diskriminačné podmienky pre slovenských farmárov, ktorí sú prirodzenými partnermi slovenského potravinárskeho priemyslu," podčiarkla.

"Rovnako pozitívne hodnotíme zámer vlády odstrániť nadbytočné národné regulácie a záväzok prijímať len také vnútroštátne predpisy pre domácich výrobcov, ktoré nepôjdu nad rámec harmonizovanej legislatívy EÚ, pretože len tak je možné podporiť konkurencieschopnosť slovenských potravinárov," podotkla.

Vláda SR bude mať podporu PKS aj vo vzťahu k záväzku podporiť obnovu a modernizáciu potravinárskeho priemyslu ako potenciálneho zdroja zamestnanosti, tvorbu pridanej hodnoty a zvýšenie podielu domácich výrobkov v obchodnej sieti, ktorý je v porovnaní so susednými krajinami výrazne podpriemerný.

Potravinárska komora Slovenska je združenie právnických osôb založené potravinárskymi firmami pôsobiacimi na Slovensku s cieľom spolupracovať pri obhajovaní spoločných záujmov potravinárskeho priemyslu na úrovni štátnych a mimovládnych inštitúcií.
 

Vyberte región